NS Station nieuws

Dinsdag 2 september 2014 -

Zaterdag 6 september aanstaande sluit de centrumkant van station Breda en gaat de Belcrumkant open. Vanaf die dag moeten alle reizigers aan de Belcrumkant van het station zijn om hun fiets te stallen, een taxi te nemen, de trein te halen en de winkels of horeca te bezoeken. Vanaf zondag 7 september vertrekken hier ook de bussen.

Dit heeft mogelijk ook gevolgen voor onze leerlingen. Daarom vindt u hieronder meer informatie en in de bijlagen vindt u een digitale flyer en een plattegrond van het nieuwe station.

Entree noordzijde station Breda open vanaf zaterdag

  • Huidige entree zaterdagnacht definitief op slot
  • Nieuwe      busstation vanaf zondag in gebruik

De nieuwe entree aan de Belcrumzijde (noordkant) van station Breda wordt komende zaterdag in gebruik genomen. Hoewel er nog volop gebouwd wordt, gaan om 05:30 uur de deuren open en kunnen reizigers via deze entree naar de perrons om op de trein te stappen. De huidige entree aan de centrumzijde gaat in de nacht van zaterdag op zondag definitief op slot, na het vertrek van de laatste nachttrein. Dit gebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe station.

De omklap van zuid naar noord is een logistieke uitdaging voor alle betrokken partijen; NS, ProRail, de Gemeente Breda en de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks hebben gezamenlijk een draaiboek opgesteld om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch zal het voor de reizigers en inwoners van Breda even wennen zijn nu alles zich naar het noorden verplaatst. Totdat het nieuwe station helemaal klaar is, medio 2016, is de Belcrumzijde de centrale toegang tot het station. Hier kunnen mensen hun fiets stallen, vinden ze winkels en horecagelegenheden en zijn er roltrappen en liften naar alle perrons. Ook vindt men hier het nieuwe busstation waar vanaf zondag 7 september alle stads- en streekbussen aankomen en vertrekken.

Centrumzijde wordt bouwterrein
Het oude stationsgebouw aan de centrumzijde wordt vanaf maandag 8 september gesloopt. Het gebied rondom het voormalige busstation en stationsgebouw wordt ingericht als bouwterrein en afgesloten met bouwhekken. Reizigers kunnen vanaf de centrumzijde alleen nog naar de perrons via de tijdelijke loopbrug. Deze brug zal vanaf zaterdag 6 september geen doorgaande verbinding meer zijn omdat de trapopgang aan de Belcrumzijde wordt afgesloten.

Openbare fietsenstalling centrumzijde
Met uitzondering van de fietsklemmen in de Emmastraat, Stationsweg, Meerten Verhoffstraat en Willemstraat, verdwijnen alle fietsparkeerplaatsen en -rekken aan de centrumzijde. De klemmen worden op 4 september verwijderd en de fietsen die er dan nog staan, worden verplaatst naar een tijdelijke fietsenstalling, die er staat tot 12 september, op het Q-park terrein aan de Spoorstraat. Vanaf zaterdag 6 september kunnen fietsers gebruik maken van de nieuwe fietsstallingen aan de Belcrumzijde waar voldoende ruimte is om de fiets te stallen.

Verplaatsing bewaakte fietsenstalling centrumzijde
De bewaakte stalling aan de centrumzijde blijft open tot zaterdag. Die dag gaat de nieuwe bewaakte fietsenstalling aan de Belcrumzijde open. Fietsen die nog in de oude stalling staan, worden zaterdag verplaatst en krijgen een apart plekje in de nieuwe stalling zodat eigenaren hun fiets snel kunnen terugvinden.

Belangrijkste momenten:

Wanneer

Wat

Donderdag 4 september

Verwijderen   fietsparkeerplaatsen en rekken centrumzijde

Tot 12   september tijdelijke stalling op terrein Q-park

Zaterdag 6 september

Ingebruikname nieuwe entree Belcrumzijde

Zaterdag 6 september

Sluiting   bewaakte fietsenstalling centrumzijde.

Zaterdag 6 september

Na vertrek laatste nachttrein sluiting huidige   stationsgebouw 

Zondag 7 september

Stads- en   streekbussen vertrekken vanaf nieuwe busstation

Maandag 8 sepember

Start sloop huidige stationsgebouw 

Meer informatie op www.viabreda.nl, Twitter @viabreda

samen een eigen wijze weg vinden