Roken en energiedrankjes verboden

Energiedranken zijn frisdranken met veel calorieën door de aanwezige suikers. Je krijgt er niet meer energie door, maar ze geven wel een oppeppend effect door de toegevoegde oppeppende stoffen cafeïne, taurine en glucurono-lacton.

Door onder andere de hoeveelheid calorieën en suikers zijn energiedranken geen gezonde keus.

Als alleen naar cafeïne wordt gekeken krijgen gezonde volwassenen het advies niet meer dan 4 energiedrankjes per dag te drinken. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne kunnen beter minder drinken. Kinderen boven de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, krijgen het advies niet meer dan 1 blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 zouden het helemaal niet moeten nemen. (Bron: voedingscentrum.nl)

Roken en meeroken zijn de belangrijkste oorzaken van gezondheidsverlies in Nederland. ‘Gezonde longen moeten gezond blijven’, vindt Rutgers, directeur van het Longfonds.

Ook ouders zien hun kinderen graag opgroeien in een veilige en gezonde omgeving. School moet niet de plek zijn waar zij leren roken.

De helft van alle rokers steekt hun eerste sigaret op het schoolplein op.

Rutgers: ‘Zien roken doet roken. Daarom roepen we alle schooldirecteuren van het voortgezet onderwijs op hun schoolterrein rookvrij te maken. Daar helpen we graag bij.’

Net als De Rotonde heeft een kwart van alle scholen in Nederland op dit moment een rookvrij schoolterrein. Wij willen aan leerlingen het goede voorbeeld geven.

Vanaf 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak van 16 naar 18 jaar verhoogd, om het roken door jongeren te ontmoedigen. (Bron: longfonds.nl)

samen een eigen wijze weg vinden